Poltin suku ja talo Hauholla

Kylä-Poltin talo Vanharaittin varrella


Yksi Hauhon Kirkonkylän vanhan raittin näkyvistä taloista aivan kirkon lähellä on Kylä-Poltti.   Vanhemmat hauholaiset muistavat rakennuksen kauppana, mutta Poltti on ollut aikanaan yksi Kirkonkylän merkittävistä maatiloista.  Poltin tarina liittyy läheisesti toiseen kirkonkylän taloon eli Toppolaan ja kulkevathan ne jopa saman Kirkonkylä 1 -rekisterinumeronkin alla.

Poltin suvun voidaan katsoa haarautuneen Toppolan suvusta, kun Toppolan Lauri Yrjönpojan ja Kertun pojasta Samuel Laurinpojasta tuli Poltin isäntä 1600-luvun lopulla.  Hänen veljensä – ja tämän kirjoittajan esi-isä kymmenen sukupolvea sitten – Matti Laurinpoika jäi Toppolan isännäksi.  

Samuel Laurinpoika Poltti (n. 1660 – 1736)

Tarkkoja tietoja Samuel Laurinpojan syntymästä ei kirkonkirjoista löydy.  Koska hänen poikansa syntyi 1680-luvulla, Samuelin voidaan arvioida syntyneen vuoden 1660-paikkeilla. Samuelin vaimon Riittan (Brita) taustasta ei ole tietoa.

Samuel Laurinpoika kuoli 11.1.1736. 

Erik Samuelinpoika Poltti (1684-1746)

Erik Samuelinpoika syntyi vuonna 1684 ja hän kuoli 29.4.1746.  Hänen 13 vuotta nuorempi vaimonsa Maria Danielintytär oli syntynyt v. 1697 ja eli melkein 30 vuotta miehensä kuoleman jälkeen.

Erik Samuelinpojasta löytyy rippikirjojen lisäksi tietoja myös käräjäpöytäkirjoissa. Kuitenkin esim. lasten osalta kirjat ovat vielä varsin epäselviä.

Daniel Erikinpoika Poltti (1722 – 1795)

Erik Samuelinpoikaa seuraava Poltin isäntä oli v. 1722 syntynyt poika Daniel Erikinpoika. Hänestä kirkonkirjoissa onkin jo paljon enemmän tietoja. 

Daniel solmi v. 1748 avioliiton v. 1725 syntyneen Ajorannassa kotoisin olleen Kaisa Matintyttären kanssa. Daniel ja Kaisa saivat kaksi lasta eli Marian v. 1849 ja Antin vuonna 1751.  Kaisa kuitenkin kuoli vain 29-vuotiaana vuonna 1754 pistoksiin.

Pienille lapsille löytyi kuitenkin pian äitipuoli, kun Daniel solmi jo kahdeksan kuukauden kuluttua v. 1755 avioliiton Okerlan Heikkilän virkalatalosta tulevan 20-vuotiaan Kaisa Rekontyttären kanssa.  Danielille ja tälle toiselle Kaisalle syntyi useita lapsia, joista aikuisikään elivät Maija Liisa (s. 1758) ja Juho (s. 1771).

Mariasta tuli aikanaan Toppolan emäntä. Toppolan suvusta olenkin kirjoittanut blogisarjassani tarinaa aiemmin.  Maija Liisasta tuli Sääksmäen Kantalan emäntä. Maija Liisan jälkipolvia löytyy Sääksmäeltä mutta myös mm. Urjalasta, Kalvolasta ja Kangasalta.  Juho solmi avioliiton Kirkonkylän Eskosta löytyneen Kaisa Juhontyttären kanssa. He muuttivat pian Lammin ja Kosken suuntaan.   Antti vanhimpana poikana sai aikanaan vastuun Poltin talosta.

Daniel Erikinpoika kuoli 1.8.1795 vesipöhöön.

Antti Danielinpoika Poltti (1751-1820)

Antti Danielinpoika syntyi Poltin talossa 29. marraskuuta 1751.  Avioliiton Antti solmi keväällä 1779 Eteläisten Kimparin tyttären Eeva Erikintyttären (s. 1758) kanssa. Antti ja Eeva saivat kahdeksan lasta, joista kolme tyttöä ja yksi poika elivät aikuisiälle saakka

Esikoinen Eeva Kaisa (s. 1780) solmi v. 1806 avioliiton Pälkäneen Luikalan Veräväisen rusthollin pojan Martti Juhonpojan kanssa ja hänestä tuli Veräväisen rusthollin emäntä.  Eeva Kaisa ja Martti saivat vain yhden lapsen ja tämäkin kuoli jo puolivuotiaana.   Maria (s. 1786) solmi v. 1810 avioliiton Tyrvännön Monaalan Kartanon rusthollarin Iisakki Mikonpojan kanssa ja hänestä tuli näin Monaalan Kartanon emäntä.  Heidän poikansa Adolf, joka otti koulua käydessään vuoden 1830 paikkeilla sukunimekseen Cavén, jäi isännöimään Monaalan Kartanoa. Tyttäristä tuli aikanaan rusthollien emäntiä, toinen Kangasalan Joutsiniemeen ja toinen Tyrvään Hauniaan. Ulla-tytär (s. 1797) solmi v. 1821 avioliiton Sääksmäen Maatialan Tapion pojan Juho Juhonpojan kanssa ja hänestä tuli parin vuosikymmenen ajaksi Tapion tilan emäntä.

Antti Danielinpojan ja Eeva Erikintyttären perheen kuopus Erik (s. 1801) jäi pitämään Poltin taloa.

Antti Danielinpoika kuoli 15. marraskuuta 1820. Hänen vaimonsa Eeva Erikintytär kuoli keväällä 1848 saavuttaen kunnioitettavan 89 vuoden iän.

Erik Antinpoika Poltti (1801-1876)

Erik Antinpoika syntyi 14.4.1801 Hauhon Kirkonkylässä Poltin talossa. Hän kävi rippikoulun 16-vuotiaana ja pääsi ripille v. 1817.  Antti-isän kuollessa Erik oli 20-vuotias. Henkikirjoista ja rippikirjoista ei selviä tarkasti, milloin Erik sai Poltin isännyyden. Avioliiton solmimisen yhteydessä v. 1827 häntä nimitetään kuitenkin jo rusthollariksi. Poltin ja Toppolan jatkuvaa yhteyttä kuvaa hyvin, että Erikistä on käytetty henkikirjoissa useina vuosina nimeä Erik Toppola Poltti.

Erik Antinpoika Poltti solmi 25.9.1827 avioliiton itseään yhdeksän vuotta nuoremman, vain 17-vuotiaan Hollolan Uskilan Hannulan talon tyttären Eva Maria Polonin kanssa.  Heille syntyi kolme lasta Erik Juhana v. 1829, Adolf v.1831 ja Eva Maria v.1835. Eva Marian syntyminen koitui äidin kohtaloksi, sillä hän kuoli synnytystä seuraavana päivänä vain 24-vuotiaana.  Kuolinsyyksi on kuitenkin kirjattu keuhkotauti.  Adolf ehti elää nuoruutensa, mutta hänkin kuoli keuhkotautiin 22-vuotiaana v. 1854.  Tuon ajan yleinen kuolinsyy keuhkotauti (lungsot) lienee myöhemmin tuberkuloosina tunnettu sairaus.

Erikin aika Poltin isäntänä on ollut mitä ilmeisimmin hyvin menestyksekäs.  Vastuut ja omistukset laajenivat. Vuodesta 1842 alkaen Erik merkitään henkikirjoissa myös Toppolan Mikkolan isännäksi nimellä Erik Toppola,  Vielä 1860-luvun alkupuolella myös Heiskala tuli muutamaksi vuodeksi Polttien hallintaan. 

Erik Antinpoika kuoli 9.8.1876 syytinkiläiseksi mainittuna. Kuolinsyyksi todettiin vanhuus.  Perunkirjoituksessa "Erikki Antinpoika Poltin" omaisuuden arvoksi arvioitiin noin 60 mk eli nykyarvoon muutettuna noin 300 euroa.

Erik Juhana Erikinpoika Poltti (1829 – 1888)

Ilmoitus Poltin konkurssihuutokaupasta
Hämäläinen, 17.10.1867

Erik Juhana Erikinpoika syntyi vuonna 1829.  Häntä ei mainita syntyneiden luettelossa, mutta ennen rippikoulua lastenkirjassa mainitaan hänen syntymäaikansa vahvistetuksi.  Erik Juhana jäi poikamieheksi eikä saanut lapsia, joten hän jäi tämän Poltin taloa isännöineen suvun viimeiseksi edustajaksi.

Isän ja pojan nimien samankaltaisuus ja vaihtelevat tavat kirjoittaa ”sukunimi” aiheuttavat sen, että ei ole täysin varmaa, milloin minkäkin talon isännyys siirtyi isältä pojalle.  Ainakin vuonna 1858 Erik Juhanaa tituleerataan rusthollariksi, kun häntä syytetään viinanmyynnistä sunnuntaisin serkkunsa Ulla Juhontyttären kanssa.  Viinan myynti kirkkokansalle oli varmasti houkuttelevaa, sillä saman aikaan syytetään myös Toppolan isäntäparia samoista rikoksista.

Mikä lienee aiheuttanut Poltin taloudellisin alamäen. Viinalla on saattanut olla osuutensa, sillä ainakin 1870-luvulla jompi kumpi entinen rusthollari E. Poltti oli osallistunut juominkeihin, joissa yksi porukasta kuoli. Vuoden 1861 elokuun tulipalostakin sanotaan, että Poltin rakennukset oli vakuutettu toisin kuin Heiskalan ja Ruusin rakennukset. Vuonna 1867 oli kuitenkin edessä Erik Juhana Poltin konkurssi.  Huutokaupassa 4.-5. marraskuuta tarjotaan vuodeksi vuokralle Poltti, puolet Mikkolasta ja Heiskala sekä ostettavaksi suuri määrä kotieläimiä ja irtaimistoa. Kaikkea ei kerralla saatu menemään, sillä huutokauppoja järjestetään vielä myöhemminkin.

Erik Juhana Erikinpoika kuoli 23.11.1888 sulkuun eli sydänvaivoista tai muista syistä johtuneeseen nopeaan hengenahdistukseen. Kuolleiden luettelossa Erikin on sanottu olevan loinen eli ei kenenkään palveluksessa oleva. Viimeiset vuodet hän asui serkkunsa Ulla Juhontyttären luona Heiskalassa.   ”Erikki Erikinpojan” perukirjassa eli tuon ajan termillä kalunkirjoituskirjassa pesän ilmoittajana oli juuri Ulla.  Perillisiksi luetellaan useita serkkuja, mutta ei kuitenkaan kaikkia elossa olleita.  Omaisuutta ei enää ollut paljonkaan jäljellä, arvokkaimpana 15 mk kultakello.  Kun hautauskulut ja velka nahkuri Robert Helanderille otettiin mukaan, pesän arvo jäi miinukselle eli perintöä ei ollut jaettavaksi.

Poltin talo Erik Juhana Erikinpojan jälkeen

Poltin jaossa v. 1919
syntyneet tilat
Henkikirjojen mukaan vuonna 1869 Poltin isäntänä oli Joel Pätiälä Okerlasta eli ilmeisesti Pätiälä oli voittanut e.m. yhden vuoden arentin. Vuonna 1870 Poltti siirtyy Portaan Kaskelan vuokraaja Salomon Nettbergin omistukseen.  Salomon itse ehtii kuitenkin kuolla, ennenkuin perhe muuttaa Poltin taloon.  Poltin talosta vastaakin tässä vaiheessa perikunnan puolesta Salomonin vaimo Anna Nettberg, mutta Annakin kuolee jo v. 1874.  Taloon jäävät asumaan Salomonin ja Annan lapset Maria Fredrika (s. 1845) ja Salomon Olof (s. 1848) eli Riika ja Olli.  Olli pyöritti myös kauppaa, vaikka aiemmin kauppiaaksi tullut Silvander yritti sitä estääkin. Kuitenkin esim. vuoden 1895 henkikirjassa hänet mainitaan kauppiaaksi.

Kumpikaan sisaruksista ei solminut avioliittoa. Riikka synnytti v. 1886 kaksoset, mutta kumpikin näistä kuoli vain muutaman kuukauden iässä. Vuonna 1906 Nettbergit saivat kasvatiksi 12-vuotiaan Väinö Wahlbergin.  Väinö oli syntynyt Poltissa v. 1894. Hänen isänsä oli eläinvälskäri Reinhold Wahlberg.  Isä oli kuollut pojan ollessa kolmevuotias ja vuodesta 1899 hän oli asunut äitinsä kanssa Hämeenlinnassa.

Poltin talon omistajaksi oli Ollin ja Riikan kuoleman aikoihin merkitty edelleen ”Salomon Nettbergin perilliset”.  Vuonna 1912 vain 18-vuotias Väinö Wahlberg sai kuitenkin Poltin talon omistukseensa.  Seuraavana vuonna eli yhä alle 20-vuotiaana Väinö Wahlberg solmi avioliiton saman ikäisen rippikoulutoverinsa Sotjalan Niuran tyttären Ida Dagmar Kaarlentyttären kanssa.

Itsenäisyyden alkuajat olivat taloudellisesti haastavia suurelle osalle kansaa, niin myös Väinö Wahlbergille.  Hän päätti myydä Poltin talon 24. helmikuuta 1919 järjestettävällä huutokaupalla ”joko kokonaisena tai palstoittain”.   Kokonaisuudesta ei ilmeisesti tullut riittävän hyvää tarjousta, joten lopulta talo myytiin palstoina. Vuoden 1920 henkikirjassa erillispalstoja on lueteltu kaikkiaan 13.  Noin viidennekseen pienentynyt Poltin tila, Kylä-Poltin tontti ja Paljassaari (osa) jäivät Wahlbergille.

Yhden palstoista eli Hauhontakana nykyisen Melkkalantien varrella sijainneen Palakkion palstan osti isoisäni isä Kalle Kustaa Kokkala.  Niityt sopivat hyvin täydentämään naapurina olevia aiempia Kokkalan talon omistuksia.  Palakkioksi tai Poltin maiksi muistan näitä pian e.m. oston jälkeen pelloiksi raivattuja alueita lapsuudessani kutsutuksikin.

Taas kerran voi jossitella, miten Hauhon Kirkonkylä olisi kehittynyt, jos Poltti olisi jatkanut ehkä lisämaita ostelevana sukutilana?

 

Poltin talon palstat Kirkonkylässä v. 1919












LÄHTEET

Hauhon historia, osat II ja III

Hauhon ja muiden seurakuntien kirkonkirjat digitoituina Kansallisarkiston ja Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen sivuille

Hauhon henkikirjat digitoituna kansallisarkiston sivuille

Perukirjat digitoituna kansallisarkiston sivuille

Kartta Poltin uusista palstoista v. 1919: Maanmittaushallituksen uudistusarkisto  - H13:8/45-48 Kirkonkylä; 0,4286 N:o 1, Poltti, RN:o 1:3-16, lohkominen 1919-1919, jakso 1; Kansallisarkisto: https://astia.narc.fi/uusiastia/viewer/?fileId=3851587294&aineistoId=2542894663  / Viitattu 20.1.2024

Kirkonkylän tulipalo elokuussa 1861: Hämäläinen, 30.08.1861, nro 35, s. 1. https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/388013?page=1, Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot

Ilmoitus Erik Juhana Poltin konkurssihuutokaupasta: Hämäläinen, 17.10.1867, nro 42, s. 4, https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/387236?page=4, Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot

Vahlbergin huutokauppa: Hämetär, 01.02.1919, nro 26, s.4,  

Kommentit

Suosituimmat

Melkein kaikki vanhat hauholaiset olivat minulle sukua

Adam Heiskala – Mallitalonpoika Hauhon Kirkonkylässä

Hauhon Nukarin sukuja kaksi tai kolme

Karl Edvard Roth - Varakas kauppiaan poika Porvoosta maanviljelijäksi Hauholle