Nederberg, Netterberg ja Nättberg – sukua keskenään vaiko eivät?

Hauhon Kirkonkylän 1700- ja 1800-luvun asukkaita tutkiessani on jäänyt mieleen kolme samankaltaista ruotsinkielistä sukunimeä.  Varsinaisia periytyviä sukunimiä ei Hauholla ollut tapana käyttää ja kun sukuyhteydetkin jäävät usein epäselviksi, on jokseenkin mahdoton saada lopullista selvyyttä siitä, oliko näillä kolmella samankaltaisella nimellä jotain yhteyttä toisiinsa vai oliko samankaltaisuus vain sattumaa.

Nederberg

Hauhon Kirkonklylän Mikkolan isäntä 1700-luvun alkupuolella käytti nimeä Håkan Nederberg.  Håkan Nederberg oli Kirkonkylän Mikkolan isäntänä 1700-luvun alkupuolella.  Ei ole tietoa, mistä Håkan oli tullut tai mistä sukunimensä saanut.  Kun Håkan ja vaimonsa Anna saivat vain kolme tytärtä, sukunimen kantajaa ei seuraavassakaan sukupolvessa ollut.  Vanhin tytär Margareta solmi avioliiton Sappeen Kirmulan pojan Kustaa Yrjönpojan kanssa jahänestä tuli äitinsä jälkeen kotitalon emäntä.  Toinen tytär solmi avioliiton Tuittulan Nukarin pojan, Härkäpaeus sukuun kuuluneen Anders Jonassonin kanssa ja oli aikanaan Nukarin emäntä.   Kolmas tytär Maria puolestaan solmi avioliiton Tuuloksen Pohjoisten Häppölän pojan Juho Martinpojan kanssa ja hänestä tuli aikanaan Häppölän emäntä.

Netterberg

Vuodesta 1846 vuoteen 1851 Hauhon Kirkonkylän Poltissa vaikutti nuori karvari Kaarle Tapaninpoika Netterberg.  Kaarle oli syntynyt Hauhon Kirkonkylän Mikkolassa v. 1822 ja lähtenyt Hämeenlinnaan karvarin oppiin vuonna.  Hämeenlinnassa hän oli vuoden 1844 jälkeen ottanut sukunimekseen Netterberg.  Kaarlen elämä jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä hän kuoli kesällä 1851 hukkumalla Kirkonkylässä parkkialtaaseen syynä kaatumatauti.

Myös Kaarle Netterbergin neljä vuotta nuorempi veli Anders tai Antti kouluttautui Hämeenlinnassa karvariksi.  Hän muutti 24-vuotiaana karvarin kisällinä Pietariin, eikä hänen kohtalostaan sen jälkeen ole tietoa.

Edelle mainittu Håkan Nederberg oli Kaarle ja Antti Netterbergin isän äidin äidin isä.  Olisiko pojilla ollut jotain tietoa esivanhemman nimestä ja siten päätyneet samalta kuulostavaan nimeen?  Heidän syntymäkotinsahan oli sama Mikkola, missä myös vanha Håkan oli vaikuttanut.

Nättberg

Vuodesta 1870 aina vuoteen 1912 saakka Hauhon Kirkonkylän Poltin talon omistajana oli ensin Samuel Nättberg ja sitten hänen perikuntansa.  Mutta ketä olivat nämä Nättbergit?

Vuonna 1811 Portaan kylän sepäksi tulee v. 1783 syntynyt Erik Gustafsson. Hän oli mahdollisesti Portaan Kaskelan poikia, mutta koska kirkonkirjoissa ei ole mainintaa, mistä hän on Portaaseen tullut, täysin varma tästä ei voi olla.  Myöskään Kaskelassa asuneilla mahdollisilla vanhemmilla Kustaa Erikinpojalla ja Anna Aatamintyttärrellä ei ole tiedossa yhteyksiä Kirkonkylän Mikkolan Håkan Nederbergiin.

Vuonna 1811 tämä Erik Gustafsson solmi myös avioliiton Sotjalan Puuskan tyttären Eeva Abrahamintyttären kanssa.  Vihittyjen luettelossa Erik Gustafssonillä on sukunimi Nettberg, mutta rippikirjassa nimi on vielä ilman sukunimeä.  Lastenkirjassa Erik-isän sukunimenä on jo 1810-luvulla Nipper.  Tämä sukunimi tulee 1820-luvulla myös rippikirjaan. Vuodesta 1822 alkavassa lastenkirjassa on molemmat sukunimet Nättberg el. Nipper ja vuodesta 1826 alkavassa rippikirjassa ja siitä eteenpäin aina Nättberg.

Vuonna 1838 Erik perheineen muutti Portaan Kaskelaan talon vuokraajaksi.  Sukunimi Nättberg säilyi kuitenkin käytössä aina kuolemaan v. 1863 saakka.  Myös kaikille lapsille käytettiin sukunimeä Nättberg koko heidän elämänsä ajan.

Erik Nipper/Nättberg ja Eeva Abrahamintytär saivat viisi lasta eli Salomon (1812), Sara Lisa (1816), Maria (1818), Martta (1822), Adolf (1824).  Salomon jäi koko elämänsä ajaksi Portaaseen.  Sara Lisa solmii avioliiton kärköläläisen Juho Juhonpoika Seppälän kanssa ja muutti Kärkölän Maavehmaalle.  Juhon ja Sara Lisan jälkeläiset jatkoivat sukua Helsingissä ja Lounais-Suomessa.  Maria solmi 34-vuotiaana avioliiton naapurin, Portaan Karhun pojan Topias Juhonpojan kanssa. Maria kuitenkin kuolee jo 41-vuotiaana yhden lapsen äitinä. Martta ei solminut avioliittoa. Hänen sanotaan olleen suuren osan elämästään kuuro.  Hän asuikin ensin vanhempiensa, sitten ison veljen ja lopuksi veljen lasten luona.  Nuorimmainen Adolf kuoli jo 24-vuotiaana vesimyllyssä sattuneessa onnettomuudessa.

Seppä Erik Nipperin esikoinen Samuel syntyi v. 1812 Portaassa.  Vuonna 1838 hän muutti muun perheen mukana Portaan Kaskelaan.  Vuonna 1843 hän solmi avioliiton Miehoilassa syntyneen Lehdesmäen piian Anna Maria Grönholmin kanssa.  Vuonna 1846 hän siirtyi maalarina Portaan itsellisiin, mutta vuonna 1860 palasi takaisin Kaskelaan ottaen arentaattorin roolin lähes 80-vuotiaan isänsä jälkeen.

Salomon Nettberg ja Anna Maria Grönholm saivat kaksi lasta Maria Fredrikan (1845) ja Salomon Olofin (1848) eli Riikan ja Ollin.   Anna Maria äidin veli Kaarle Kustaa oli muuttanut Kuopioon, mikä selittää sen, että Olli oli Kuopiossa koulussa 1850-luvun lopulla. 

Kun Poltin talo tuli myyntiin 1870 konkurssihuutokaupassa, Salomon Nettberg osti sen.  Salomon itse kuitenkin kuoli jo seuraavana keväänä eikä koskaan ehtinyt muuttaa Polttiin.  Muu perhe kuitenkin muutti Polttiin ja perikuntana omistivat Poltin aina vuoteen 1912.  Riikan ja Ollin lisäksi Polttiin tuli heidän serkkunsa Kalle Lamminen (Maria-tädin poika). Kalle muutti Hollolasta Hauholle pari vuotta isänsä kuoleman jälkeen v. 1895 ja ehti olla talossa työmiehenä 14 vuotta ennen kuolemaansa eli vuoteen 1909. Kalle oli itse asiassa viimeinen Nättbergin sukua oleva Poltin talossa, sillä Maria-serkku oli kuollut puolisen vuotta aiemmin.

 

Lähde:

Hauhon seurakunnan digitoidut asiakirja Kansallisarkiston ja Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen sivuilla.

Ks. myös:

Håkan Nederberg: https://www.geni.com/people/H%C3%A5kan-Nederberg/6000000022464477591

Erik Nättberg: https://www.geni.com/people/Erik-N%C3%A4ttberg/6000000164758432844

Kaarle Netterberg: https://www.geni.com/people/Kaarle-Netterberg/6000000188464233822

 

Kommentit

Suosituimmat

Adam Heiskala – Mallitalonpoika Hauhon Kirkonkylässä

Poltin suku ja talo Hauholla

Karl Edvard Roth - Varakas kauppiaan poika Porvoosta maanviljelijäksi Hauholle

Adolf Heikkilä – ”Hauhon prokuraattori”

Rekolan rusthollareista kauppias Knaapiin