Sukujuureni Luopioisissa – melkein kaikki 1800-luvun lopun asukkaat olivat verisukulaisiani

Luoppioisten kirkonkirjoja
esim. digihakemisto.net
Luopioisissa v. 1889 syntyneistä 86% voidaan osoittaa verisukulaisikseni!

Olen aina tiennyt sukutaustani olevan vahvasti hämäläinen.  Sukututkimusharrastuksen myötä tämä on myös varmistunut asiakirjatiedoilla.  Esivanhempani kaikissa sukuhaaroissa on tiedossa 1700-luvun puolelle saakka eikä tänä aikana yksikän esivanhemmistani ole asunut yli 50 km päässä synnyinkodistani Hauhonselän rannalta läheltä Hauhon kirkonkylää.

Olen aiemmin käynyt läpi kahden v. 1889 Hauholla syntyneen isovanhempani rippikoululuokkaa ja voinut osoittaa, että näistä yli sadasta nuoresta yli 80% on verisukulaisiani.  Koska kaikkien isovanhempieni taustalta löytyy myös yhteyksiä Luopioisiin, olen muutaman viime kuukauden aikana käynyt läpi kaikki vuonna 1889 Luopioisten seurakunnassa syntyneiden luetteloon merkityt lapset ja selvittänyt, ovatko he verisukulaisiani.  Apuvälineenä olen käyttänyt Geni.com alustaa, josta tarkemmin tuonnempana.

Vuoden 1889 ikäluokka Luopioisissa

Luopioisten seurakunnan syntyneiden luettelossa on vuonna 1889 merkitty syntyneeksi kaikkiaan 121 lasta.  Poikia näissä oli yllättävän suuri enemmistö eli 72 poika ja 49 tyttöä.  Erityisesti yllättää, että helmi-maaliskuussa oli noin yhdeksän viikon jakso, jolloin tyttöjä ei syntynyt lainkaan.  Marraskuussa syntyneitä oli vain kaksi ja lokakuun lopulta marraskuun lopulle lähes neljän viikon jakso ilman ainuttakaan syntynyttä. Toisaalta sekä tammikuussa että joulukuussa syntyneitä oli molemmissa 14.

Aviottomia lapsia, joiden isää ei ole syntyneiden luetteloon merkitty, oli yhteensä 10.  Voi hyvin olettaa, että suurin osa näistä tuntemattomista isistä olivat myös minun verisukulaisiani, joten tämä jo sinänsä heikentää aviottoman lapsen ja minun yhteisten esivanhempien löytämistä.

Vuosi 1889 oli viimeinen, jolloin Luopioisten seurakunnan kirjat olivat ruotsiksi.  Syntyneiden nimet ovat siten vielä ruotsiksi, kun ne jo seuraavalla vuosikymmenellä on kirjattu mitä ilmeisimmin ainakin lähelle sitä muotoa, mitä lasten vanhemmat ovat suomenkielisessä ympäristössä käyttäneet.  Nimiä koskevia säädöksiä ei vielä ollut eikä noin puolella lasten vanhemmista ollut vielä sukunimeä tai sen kaltaista vaikkapa asuinpaikasta johdettua nimeä.  Etunimistä ylivoimainen suosikki on ollut Karl eli Kalle/Kaarlo/Kaarle, joka annettiin nimeksi peräti 21 pojalle.  Tytöiltä ei vastaavaa selvää suosikkinimeä löydy.

Muuttoliike paikkakunnalta toiselle oli vielä 1800-luvun jälkipuolella varsin vähäistä. Vain noin 10%:lla lapsista kumpikaan vanhemmista ei ollut syntynyt Luopioisissa. Yli 40%:lla lapsista molemmat vanhemmat olivat syntyneet Luopioisissa.  Uutta väkeä oli tullut luonnollisesti lähinnä naapuripitäjistä, eniten Padasjoelta missä Lasten isistä oli syntynyt 10 ja äideistä 6. Pälkäneellä syntyneitä vanhempia oli 5 isää ja 3 äitiä.   Muista naapureista Kuhmalahdella syntyneitä olio 1 isä ja 7 äitiä, Hauholla syntyneitä 1 isä ja 6 äitiä ja Lammilla syntyneitä 2 isää ja 2 äitiä.

Syntyneiden luettelo löytyy digitoituna Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen jäsensivuilta osoitteesta https://www.sukuhistoria.fi/.

Geni.com alusta

Geni.com alusta on apuväline, jonne harrastajat yhteistyössä luovat yhteistä ”maailman sukupuuta” tai ”isoa puuta”.   Geniä voi hyvin käyttää ilmaisena, kunhan rekisteröityy käyttäjäksi.  Sukupuun rakentaminen on aloitettu jo yli 15 vuotta sitten.  Vähitellen mukaan on tullut suuri määrä harrastajia ja esim. Luopioisissa asuneita edesmenneiden sukupolvien henkilöitä sieltä löytyy jo noin 10 000.   Tässä käsiteltävästä ikäluokasta 2/3:lla oli jo aiemmin profiili, vanhimmat vuodelta 2008.  Itse lisäsin tässä yhteydessä 40 syntynyttä ja heidän esivanhempiaan kunnes löytyi yhteys jo aiemmin tehtyihin profiileihin. Kaikille näillekin löytyi ennestään ainakin yksi esivanhempi viimeistään 1700-luvun puolivälistä.  Kiitokset monille aktiivisille ”genittäjille”, joista erityisesti mainittakoon Matti Koivisto, Matti Kalevi Järvinen, Leo Suomaa ja Johanna Korkeila, jotka ovat jo vuosien ajan täydentäneet tietoja Geni.com -alustalle.

Genillä on Suomessa aktiivinen harrastajayhteisö, joka ohjaa käyttäjiä käyttämään ja lisäämään profiilien tietoihin viitteitä alkuperäisiin asiakirjoihin.   Yhteisö on myös koonnut laajaa käyttäjäopasta, ks. https://www.ysj.fi/.   Suuresta osasta edesmenneiden profiileja löytyykin jo lähdetietoja niin, että niiden avulla pystyy seuraamaan henkilön elämänkaarta syntymästä kuolemaan.  Tiedot täydentyvät edelleen kaiken aikaa ja puutteelliset ja virheelliset tiedot korjataan vähitellen.  Uskaltaisin jopa väittää, että Genissä on nyt jo vähemmän virheitä kuin itse rippikirjoissa, joissa esim. syntymäaika saattaa kopiointivirheiden seurauksena muuttua elämän aikana jopa useilla vuosilla.

On syytä muistuttaa, että nykyisten tietosuojasäädösten aikaan Geniinkään ei enää tule lisätä tietoja elävistä henkilöistä, elleivät nämä itse anna siihen lupaa.  Siitä syystä esim. lähes kaikki yhteiseen sukupuuhun kirjatut henkilöt ovat edesmenneitä ja yli sata vuotta sitten syntyneitä.

Sukututkijalle Genin ehkäpä hyödyllisin piirre on, että sen avulla voi nopeasti tarkistaa, onko kahden henkilön välillä sukulaisuutta.  Geni myös kertoo, mitä kautta sukulaisuus löytyy.  Valitettavasti Geni antaa kuitenkin vain yhden verisukulaisuusreitin eikä se välttämättä ole kaikkein läheisin sukulaisuus.  Tämänkin tutkimuksen kohderyhmässä oli varmasti henkilöitä, jotka olisivat minulle verisukulaisia jopa kaikkien neljän isovanhempani kautta, mutta tätä en ole tarkastanut.  

Isovanhempieni juuret Luopioisissa

Kaikkien isovanhempieni (Rikhard ja Airi Kokkala, Evert ja Alma Niska) välille löytyy myös sukuyhteys ja yhtä paria lukuun ottamatta lähimmät esivanhemmat ovat asuneet Luopioisissa. Lähin verisukulaisuus on ollut Rikhardin ja Evertin välillä siten, että Rikhardin äiti Amanda oli Evertin kolmas serkku.  Etäisin yhteys on puolestaan Airin ja Alman välillä siten, että Airin isä Kustaa Eskola oli Alman seitsemäs serkku. Seuraavassa esitellään kunkin esivanhemman tärkeimmät Luopioisiin johtavat juuret.  Oheisissa kuvissa on otteita heidän sukupuistaan.

Evertin isän Juho Niskan
vanhemmat ja isovanhemmat
Aitini isä Evert Hjalmar Niska

Isovanhemmistani vahvimmat kytkökset Luopioisiin oli v. 1883 Hauhon Vihavuodessa syntyneellä Evert Niskalla.  Evertin isä Juho Yrjönpoika Niska oli syntynyt Luopioisten Karvialassa. Hänen isänsä oli syntynyt Karvialan Franttilassa v. 1810 syntynyt Yrjö Heikinpoika ja äiti Karvialan Kaupissa v. 1806 syntynyt Anna Mikontytär.  Evertin äidin lähimmät sukujuuret johtavat lähinnä Hauholle ja Pälkäneelle.





Äitini äiti Alma Maria Niska o.s. Alhainen

Geni - Alma Maria Niska (Alhainen) (1889-1967)

Äitini äidillä v. 1889 Hauhon Portaassa syntyneellä Almalla oli puolestaan kaikkein kaukaisimmat yhteydet Luopioisiin.  Lähimmät yhteydet löytyvät hänestä kuuden sukupolven päähän eli 1600- ja 1700-lukujen taitteessa Luopioisten kylän Rajalaan ja toista haaraa pitkin Luopioisten kylän Rihkan ja Isoperen sukuihin.  Vuoden 1889 ikäluokan verisukulaisuuksista suurin osa kiertääkin aiemmin Hauhoon kuuluneen Kaukkalan kautta, mistä Alman esivanhempien jälkeläisiä on muuttanut Luopioisten puolelle.

Isäni isä Rikhard Kokkala
Rikhardin äidinisän Juho Kustaa Valkaman
vanhemmat ja isovanhemmat


Geni - Rikhard Kokkala (Melkkala) (1889-1936)

Vuonna 1889 Hauhon Okerlassa syntyneen isoisäni Rikhardin eli Rikun äidin isä Juho Kustaa Heikinpoika syntyi Luopioisissa Kantolan Valkaman torpassa. Juho Kustaa kuoli vain muutama vuosi avioliiton solmimisen jälkeen v. 1864 ja hän ennättikin saada Hauholla Kokkalan Strandvikissa vain yhden lapsen Amandan eli Rikun äidin. Juho Kustaan juuret olivat Valkamon torppaa edeltävinä sukupolvina eri puolilla Luopioista: Kantolan eri torpissa, kirkonkylän Rajalassa, Kyynärössä sekä Karvialan eri taloissa.  Rikun isän puolelta esivanhemmat olivat Hauholta ja 1700-luvun puolelta myös Tuuloksesta.


Isäni äiti Airi Iina Aliisa Kokkala o.s. Eskola
Airin isän Kustaa Eskolan
vanhemmat ja isovanhemmat

Geni - Airi Iina Aliisa Kokkala (1900-1972)

Vuonna 1900 syntynyt Airi oli kotoisin Sahalahden Haapasaaren Eskolasta. Haapasaaren kylä oli vielä Airin syntyessä kuulunut Kuhmalahteen. Airin äidinpuolen suku oli asunut pitkään lähinnä Kangasalla, mutta hänen isänsä molemmat vanhemmat olivat syntyneet ja eläneet avioliittoon saakka Luopioisissa.  Airin isän isä Kustaa Mikonpoika (s. 1817) oli ennen avioliittoa ja Eskolaan muuttoa elänyt 35 ensimmäistä elinvuottaan Kantolan Tuomalan torpassa.  Airin äidin äiti Anna Maria Heikintytär (s. 1835) oli puolestaan Kouvalan Jankan tyttäriä. Anna Marian isän suku oli isännöinyt Jankaa jo muutaman sukupolven ajan.  Anna Marian vanhemmat olivat puolestaan kotoisin Kuohijoen Pakaraiselta ja Puutikkalan Anttilasta.

Miten läheisiä sukulaisia?

Vaikka olen suureen enemmistöön löytänyt verisukulaisuuden, mitään kovin läheisiä sukulaisia ei joukossa ole. Ikäluokasta lähimpien sukulaisten kanssa yhteiset esivanhemmat löytyvät kuuden sukupolven takaa eli esivanhemmat, jotka ovat minulle jonkun isovanhempani isovanhemman isovanhempia.  Alla on lueteltu, miten kauas on eri lasten kohdalla pitänyt mennä, jotta joku minun esivanhemmistani olisi myös v. 1889 syntyneen lapsen esivanhempi.

-            6. polven esivanhempani                  9 lasta

-            7. polven esivanhempani                  35 lasta

-            8. polven esivanhempani                  31 lasta

-            9. polven esivanhempani                  13 lasta

-            10. polven esivanhempani               5 lasta

-            12. polven esivanhempani                7 lasta

-            13. polven esivanhempani                1 lapsi

-            15. polven esivanhempani                1 lapsi

Entä sitten?

Loppujen lopuksi kaikkihan me olemme sukua.  Itse kullakin tiedossa olevien esivanhempien määrä on kuitenkin rajallinen.  Lähes kaikkien lasten esivanhemmista löytyi tietoja 1700-luvun puoliväliin saakka ja muutamasta talollisten haarasta kauemmaksikin.  Noin puolelle v. 1889 syntyneelle lapselle löytyy kuitenkin kanssani joku yhteinen esivanhempi jo 1700-luvun lopulla syntyneistä.   Kun aikanaan ihmiset eivät useinkaan muuttaneet kauaksi synnyinseudultaan ja kun väkeä oli kaiken kaikkiaan vähän, yhteisiä esivanhempia löytyy väistämättä.  Ei siis ihme, että DNA-testejä teettäneistäkin löytyy minulle jo nyt lähes 70 000 ”sukulaista”. Suurella osalla suomalaisista näitä ”etäserkkuja” löytyy vieläkin enemmän ja kuitenkin vain pieni osa suomalaisista on toistaiseksi testejä teettänyt.

Kommentit

Suosituimmat

Melkein kaikki vanhat hauholaiset olivat minulle sukua

Adam Heiskala – Mallitalonpoika Hauhon Kirkonkylässä

Poltin suku ja talo Hauholla

Karl Edvard Roth - Varakas kauppiaan poika Porvoosta maanviljelijäksi Hauholle

Adolf Heikkilä – ”Hauhon prokuraattori”