Sarjamurhaaja Kerpeikkarin kiinniottaja Heikki Mikonpoika Hagberg

 Olen onnistunut jäljittämään jo yli 500 esivanhempaa ja kaikki esivanhempien sukuhaarat vähintään 1700-luvulle.  Tylsän tavallista väkeä tuntuvat olleen eli eivät suuria sankareita eivätkä rikollisia.  Viinanpoltosta sakkoja on monelle tullut kuten kovin yleisesti muillekin.  Täytyykin astua suorasta esivanhempien linjasta sivulle, jotta löytyy jotain mielenkiintoista.   Isoäitini Airin isoisän Kustaa Mikonpoika Eskolan veli Heikki Mikonpoika Hagberg sattui tilanteeseen, missä hänen voidaan sanoa olleen mukana todellisessa sankariteossa.


 
Ensimmäiset 30 vuotta

Heikki Mikonpoika syntyi Luopioisten Kantolan Tuomaalan torpassa lokakuussa 1814.  Pikkuveli (isoäitini isoisä) Kustaa syntyi samassa torpassa kolme vuotta myöhemmin.  Heikin elämä oli mitä ilmeisimmin tavallista torpparinpojan elämää kuitenkin niin, että rengiksi muualle hän ei joutunut lähtemään.  Rippikoulun hän kävi ikätovereidensa kanssa v. 1830.  Vuonna 1839 eli 25-vuotiaana hän solmi avioliiton Kantolan kartanon piian Kustaava Eevantytär Stormin kanssa.  Kustaavakin muuttaa aluksi Tuomaalan torppaan.  Kustaavan sanotaan olleen Hauhon Sappeen Alastalon von Schildtin äpärätytär (http://tuohijarvi.blogspot.com/2016/11/kerpeikkarin-kiinniottajan-kohtalo.html )

Vuonna 1845 Heikki ja Kustaava muuttivat Padasjoelle Vesijaon Palsan myllylle lähelle Lammin rajaa.  Pikkuveli Kustaa jäi tässä vaiheessa vielä poikamiehenä kotitorppaan.   Siellä Heikille ja Kustaavalle syntyi ainoaksi lapseksi jäänyt tytär Anna.   Mylly ja myllytupa olivat tuohon aikaan kylällä merkittäviä kokoontumispaikkoja.

 Kerpeikkari Juhani Aataminpoika

Lempinimen Kerpeikkari (skarprättare) saanut Juhani Aataminpoika oli pikkurikollinen, joka karattuaan Hauholla vankikuljetuksesta ehti viiden viikon aikana syksyllä 1849 surmata eteläisessä Hämeessä 12  tielle sattunutta uhria (https://fi.wikipedia.org/wiki/Juhani_Aataminpoika & https://en.wikipedia.org/wiki/Juhani_Aataminpoika ).  Vaikka uutisten kulku oli hidasta, tällainen hurjimus ehti herättää alueella kovaa pelkoa.  Kiinniottokaan ei tulisi olemaan helppoa.

Kerpeikkarin kiinniotosta ei ole yksiselitteistä aikalaiskuvausta oikeudenkäynnin pöytäkirjoja lukuunottamatta.  Paikallinen nimismies Böök on saanut asiasta kunniaa, mutta Teemu Keskisarjan selvitysten mukaan kiinniotosta vastasivat paikalliset miehet.  Palsan mylläri Heikki Mikonpoika Hagberg on ollut yksi avainhenkilöistä kuten Leo Suomaa on Keskisarjan työtä kommentoivassa yksityiskohtaisessa selostuksessa todennut (https://www.facebook.com/padasjokelaistarinoita/posts/481692509141824/ ).

 Palkkio ja kohtalo

Niin merkittävä oli Heikki-myllärin osuus kiinniotossa, että keisari myönsi hänelle tapauksen johdosta pronssisen urhoollisuusmitalin ja huomattavan summan rahaa.  Mitali on edelleen suvun hallussa.  Rahoilla taas Heikki pystyi ostamaan Luopioisten Kuohijoen Tervaniemen maatilan.  Tervaniemeen perhe muutti syyskuussa 1865.

Kauan ei onnea uudessa kodissa kuitenkaan kestänyt.  Jo 3. joulukuuta samana syksynä Heikki hukkui, vaikka ihmisiä oli jäihin putoamista näkemässäkin.  Tuohijärven blogissa on kerrottu hukkumisesta varsin yksityiskohtaisesti.

 Tarina kasvaa

Kuten mikä tahansa näin poikkeuksellinen tapaus myös Kerpeikkarin tarina kiinnostaa jälkipolvia.  Siitä on tehty näytelmiä. Elokuviakin on suunniteltu, mutta mikään suunnitelluista hankkeista ei ole vielä johtanut julkistettuun elokuvaan.  Tarina tuskin kuitenkaan unohtuu koskaan ja jossain vaiheessa elokuvakin toteutunee.

Kuohijoen Sanomiin v. 2019 koottu yhteen tietoja ja tarinoita (Kuohijoen Sanomat 3.2019 – löytyy internetistä haulla).  Ehkä kuitenkin faktatiedot löytyvät paremmin Teemu Keskisarjan kirjasta Suomen ainoa sarjamurhaaja: Juhani Adaminpojan rikos ja rangaistus. Jyväskylä: Atena, 2008.”.  Kaikkeen sekään ei vastaa kuten edellä olevasta Leo Suonpään kommentista voi katsoa.

Katso myös:
Heikki Hagberg https://www.geni.com/people/Heikki-Hagberg/6000000114263797880

Kustaa Eskola: https://www.geni.com/people/Kustaa-Eskola/6000000118580651362?through=6000000114263797880

 

Kommentit

Suosituimmat

Miksi kaikki poliitikot näyttävät olevan sukua toisilleen!

Tarina lapsuudestani ja nuoren miehen hukkuminen Hauhonselkään v. 1886

Kun suku sammuu – Hauhon Toppolan viisi viimeistä sukupolvea

Wiktor Engmanin hauta Hauhon hautausmaalla

Syylin sepät Hauhon kirkonkylässä