Miksi kaikki poliitikot näyttävät olevan sukua toisilleen!

Geni.com alustalle talletettujen tietojen avulla on kätevä tarkastella, miten eri ihmiset ovat sukua toisilleen.  Aiemmin kirjoittelin blogissani, miten minäkin olen sukua kolmelle tasavaltamme kahdestatoista presidentistä.  Pohjalaisia sukuja tutkiessani – itse olen puhtaasti hämäläinen – näytti siltä, että kaikki olivat sukua myös puukkojunkkareille ja tunnetuille nykypoliitikoille.  Innostuin sitten tarkastelemaan myös, miten nämä poliitikot ovat sukua keskenään ja olisivatko he sukua myös muille tunnetuille poliitikoille.  Muutamaa kiinnostavaa poliitikkoa en onnistunut Genistä löytämään, mutta mielenkiintoisen otoksen kuitenkin.  Tulokset on esitetty oheisessa taulukossa. 

Poliitikkojen väliset sukulaisuudet. Esim. Soinin ja Lipposen välillä 8C2R (Eighth cousin twice removed) tarkoittaa kahdeksatta serkkua kahden sukupolvenerolla, eli toinen on toisen isovanhemman kahdeksas serkku.  Tulokset Geni.com -järjestelmästä 23.2.2022.

Kyllähän näistä ihan kivoja lööppejä saisi, kun huomaa että Jussi Halla-aho ja Tarja Halonen ovat keskenään sukulaisia tai että Anneli Jäätteenmäki ja Paavo Lipponen ovat keskenään sukulaisia.  Kolme peräkkäistä pääministeriämme Paavo Lipponen, Anneli Jäätteenmäki ja Mari Kiviniemi näyttävät olevan sukua paitsi keskenään myös kaikille muille.  Suurin osa on sukua myös Urho Kekkoselle.  Vain Sauli Niinistö ja Timo Soini näyttävät poikkeavan muista, koska heistä ei ole löytynyt yhteyttä aivan kaikkiin muihin.  Mutta on myös todettava, että Geniin ei ole kirjattu kaikkia sukuhaaroja ja että välttämättä Genikään ei löydä läheisintä sukulaisuutta.

Mutta turha pelästyä! Ei ole mitään salaista klaania, josta kaikki poliitikot olisivat lähtöisin.  Tunnettujen henkilöiden taustoja on vaan tutkittu tarkemmin kuin monen muun ja siksi löytyy myös heidän välisiä yhteyksiään.  Myös meidän suomalaisten pieni väestöpohja tarkoittaa, että puoliväkisin olemme keskenämme sukulaisia, jos tarkastellaan esi-isiämme yli 10 sukupolven takaa.   

Tehdäänpä pieni laskuharjoitus:  Kymmenen sukupolvea sitten meillä jokaisella on ollut noin 1000 esivanhempaa.  Sanotaan, että väestössä on tuohon aikaan ollut esim. vain noin 200 000 esivanhemmaksi sopivaa aikuista (luku puhdas arvaus – voi olla pahastikin pielessä).   Jos esivanhemmat olisi arvottu täysin satunnaisesti, joku tietty henkilö olisi esivanhempani 0,5% todennäköisyydellä.  Koska jollakin toisella olisi myös 1000 esivanhempaa, todennäköisyys, että kukaan tuhannesta esivanhemmastani ei olisi myös hänen esivanhempansa olisi tällöin  0,995 potenssiin tuhat eli 0,067.  Eli vain noin 7% todennäköisyydellä minulla ei olisi jonkun toisen suomalaistaustaisen kanssa yhteisiä esivanhempia.  Satunnaisiahan nuo suhteet eivät tietenkään ole olleet, kun aviopuolisot löydettiin aina pienemmältä alueelta. Siksi joidenkin kahden suomalaisen välillä todennäköisyys ”sukulaisettomuuteen” on varmasti pienempi, mutta toisen kanssa taas suurempi.  Laskuharjoitus kuitenkin osoittaa, miten on täysin normaalia, että joku suomalainen löytää toisen suomalaisen sukulaisekseen, kunhan selvittelee esivanhempiaan kymmenkunta sukupolvea taaksepäin.

Summa summarum:  Vaikka poliitikot näyttävät olevan sukua keskenään, eivät he ole lähtöisin mistään yksittäisestä perheestä tai suvusta.  Myös jokainen matti meikäläinen saattaa kuulua tähän joukkoon. Omalta osaltani olen kuitenkin löytänyt yhteyden edellä mainituista vain kahteen eli Paavo Lipposeen (8C ) ja Jussi Halla-ahoon (10C1R), mutta tämä johtuu erityisesti siitä, että monen sukuhaaran osalta tietoni loppuvat jo 7 - 8 sukupolven jälkeen.  Mutta olenhan sentään näilläkin tiedoilla sukua ainakin kolmelle kahdestatoista presidentistämme.  

 

Kommentit

Suosituimmat

Hauhon Nukarin sukuja kaksi tai kolme

Kun suku sammuu – Hauhon Toppolan viisi viimeistä sukupolvea

Helanderit – nahkureita Hauhon vanhalla raittilla

Syylin sepät Hauhon kirkonkylässä

Silvanderit – isä ja poika Hauhon Kirkonkylässä kauppiaina