Kaksosia Luopioisten Karvialasta

 

Wikipedian mukaan keskimääräinen mahdollisuus kaksosraskauteen on noin 1:85.   Kun perheet olivat entisaikoina usein suuria, kaksosiakin tietysti syntyi.  Esimerkiksi, jos otettaisiin kymmenen yhdeksänlapsista perhettä, keskimäärin yhdessä näistä perheistä pitäisi löytyä myös kaksoset.   En ole omien esivanhempieni osalta tehnyt mitään systemaattista selvitystä, mutta yhden sukuhaaran kaksoset herättivät kuitenkin huomiota. Vuonna 1780 syntyneellä esi-isälläni Erkki Erkinpojalla oli kolmet kaksoset omissa sisaruksissaan ja kahdet kaksoset omissa lapsissaan.

Luopioisten Karvialan Eerolassa (kirkonkirjoissa muodossa Erola) vuonna 1756 syntynyt Erkki Erkinpoika ja vaimonsa, saman kylän Aapramissa v. 1758 syntynyt Liisa Heikintytär olivat esivanhempiani seitsemännessä polvessa.  He saivat vuosien 1780 ja 1801 välillä yhteensä 15 lasta: Erkki, Vappu, Antti, Simo, Mikko, Heikki, Maria, Yrjö, Kaisa, Lauri, Esa, Aatami, Sofia, Maunu ja Anna.   Näiden joukossa oli peräti kolmet kaksoset. 

Heti ensimmäiset Erkin ja Liisan lapset eli vuonna 1780 syntyneet Erkki ja Vappu olivat kaksoset.  Erkki, joka on itselleni esi-isä kuudennessa polvessa, asui koko ikänsä Luopioisissa ja eli 69-vuotiaaksi.  Vapun kohtaloa en tarkkaan tiedä, mutta ilmeisesti hän kuoli jo pienenä, koska nimi on yliviivattu Luopioisten lastenkirjassa jo ennen kuin hän oli täyttänyt 15 vuotta.

Kuuden yksinään syntyneen jälkeen vuonna 1794 syntyivät kaksoset Kaisa ja Lauri sekä vajaat kaksi vuotta myöhemmin v. 1796 Esa ja Aatami.  Molemmista kaksospareista toinen eli Lauri ja Esa kuolivat jo imeväisikäisenä, mutta Aatami eli yli 50- ja Katariina peräti yli 80-vuotiaaksi. Molemmat asuivat niin ikään koko ikänsä Luopioisissa.  Kaksosten jälkeen syntyi vielä kolme lasta, viimeisenä Anna v. 1801.  Kuriositeettina mainittakoon, että Anna muutti aviomiehensä kanssa Hauholle ja hänen pojanpoikansa Roope Juntulan sanotaan olleen Hella Vuolijoen ja Bertold Brechtin näytelmän Puntilan isännän esikuvana. 

Erkin ja Liisan esikoinen, vuonna 1780 syntynyt Erkki Erkinpoika sai ensimmäisen vaimonsa, vuonna 1773 syntyneen Maria Yrjöntyttären kanssa neljä lasta (Johannes, esiäitini Liisa, Heikki ja Heta) vaan ei kaksosia.  Sen sijaan toisen vaimonsa, vuonna 1793 Karvialan Franttilassa syntyneen Vappu Erkintyttären kanssa saatujen seitsemän lapsen (Anna Loviisa, Joonas, Eeva Leena, Maija, Hiski, Maria ja uudelleen Eeva Leena) joukossa oli kahdet kaksoset.   Vuonna 1825 syntyivät Joonas ja Eeva Leena, joista Eeva Leena kuoli jo 9 kk iässä, mutta Joonas eli ainakin rippikouluikään, minkä jälkeen en ole hänen kohtalostaan vielä löytänyt tietoja.  Vuonna 1835 syntyneet Hiski ja Maria kuolivat molemmat vajaan neljä vuoden iässä.

Tämän jälkeen ei tässä suorassa esivanhempieni linjassa ole kaksosia ollutkaan ennen omia pikkuveljiäni.  Aiemmista sukupolvista löytyy kuitenkin kaksosia esivanhempieni sisaruksista niin isäni kuin äitinikin puolella. Muun muassa äidilläni oli 1920-luvulla syntyneet kaksosveljet.  Kaksosten syntymisen perinnöllisyydestä tämä tuskin kertoo kuitenkaan suuntaan tai toiseen.

Erkki Erkinpoika Genissä: https://www.geni.com/people/Erkki-Eerola/6000000085015098607

Kommentit

Suosituimmat

Miksi kaikki poliitikot näyttävät olevan sukua toisilleen!

Tarina lapsuudestani ja nuoren miehen hukkuminen Hauhonselkään v. 1886

Kun suku sammuu – Hauhon Toppolan viisi viimeistä sukupolvea

Wiktor Engmanin hauta Hauhon hautausmaalla

Syylin sepät Hauhon kirkonkylässä