Alastalon Maria syntyi Tuittulassa tasan 250-vuotta sitten

 Ensi keskiviikkona, 7. huhtikuun 2021, voidaan viettää minun ja satojen muiden tuttujen ja tuntemattomien yhden esiäidin 250-vuotispäivää.  Nimittäin 7. huhtikuuta 1771 syntyi Hauhon Tuittulan Alastalossa Maria Mikontytär, joka on äitini puolelta esiäitini kuuden sukupolven takaa (ks. oheinen kuva).   Hän on yksi 64:sta yhtä kaukaisesta esivanhemmastani, mutta sikäli poikkeuksellinen, että hänen sisarensa Kirsti Mikontytär on myös esiäitini kuuden sukupolven takaa (ks. oheinen kuva).  Kolme vuotta Mariaa nuorempi Kirsti on kuitenkin esiäitejäni isäni puolelta.  Tämä onkin lyhin yhteys yhteisiin esivanhempiini eli pitää mennä aina Marian ja Kirstin vanhempiin, ennen kuin isältäni ja äidiltäni löytyy yhteisiä esivanhempia.  Vanhempani Kalle ja Saara olivat siis viidensiä serkkuja toisilleen ja minä siten itseni kuudes serkku.


Maria Mikontytär solmi 20 vuotiaana avioliiton Hauhon Rukkoilan Sipilän torpan pojan Antti Heikinpojan kanssa ja muutti aviomiehensä kotiin Rukkoilaan.  Antti oli 13 vuotta Mariaa vanhempi.   Antti ja Maria saivat kaksi poikaa eli vuonna 1794 Erikin ja vuonna 1798 Antin.  Antti kuoli kuitenkin jo puolivuotiaana syksyllä 1798. Seuraavassa polvessa suvun jatkuvuutta takasikin sitten jo Erikin yhdeksän lasta.   Maria kuoli vatsakipuihin vain 44-vuotiaana vuonna 1815. Aviomies Antti eli vielä kuusi vuotta tämän jälkeen ja tulevan juhannuksen alla tuleekin tasan 200 vuotta Antin kuolemasta.

Marian sisar Kirsti siirtyi 20-vuotiaana Hakkalan rälssitilalle piiaksi. Siellä palveluksessa ollessaan hän solmi avioliiton Eteläisten Huikkolassa syntyneen Juho Heikinpojan kanssa.  Nuoripari jäi aluksi Hakkalaan, haki sitten kymmenkunta vuotta kokemusta Lopen Launoisista, mutta palasi kotiseudulle nykyisen Porsoontien varrella olleeseen Hahkialan Charpentierien omistamaan Omettakorven torppaan.   Siellä Kirsti kuoli 54-vuotiaana vuonna 1829 ja aviomies Juho 62-vuotiaana vuonna 1833.  Kirstin ja Juhon vanhin poika Johannes jatkoi Omettakorven torpparina 1840-luvulle, jolloin hän siirtyi Charpentierien omistaman Kokkalan kylän Strandvikin tilan lampuotiksi.

Tuittulan Alastaloon löytyy suvussamme vielä kolmaskin yhteys.   Vuonna 1743 kuollut Alastalon Martti Tanelinpoika oli isäni puolen esi-isäni yhdeksän polven takaa (ks. oheinen kuva).  Myös Martin poika Kalle (s. 1725) ja tämän Alastalossa syntynyt tytär Kirsti (s. 1751) ovat esivanhempiani.Myös Tuittulan Heikkilä liittyy päivänsankari Mariaan. Hänen isovanhempansa eli isä Mikon vanhemmat Yrjö Juhonpoika ja Anna Eliaantytär asuivat Tuittulan Heikkilässä 1700-luvun puolivälissä. 

Kauaksi eivät esivanhempani useiden sukupolvienkaan aikana ole päässeet, sillä Alastaloon ja koko Tuittulan kylään on lapsuudenkodistani linnuntietä matkaa vajaat neljä kilometriä.

Päivänsankari Maria Mikontyttären elämästä ja sukulaisuuksista löytyy lisätietoja Genistä: https://www.geni.com/people/Maria-Alastalo/6000000132575886922?through=6000000111044498155

Kommentit

Suosituimmat

Miksi kaikki poliitikot näyttävät olevan sukua toisilleen!

Tarina lapsuudestani ja nuoren miehen hukkuminen Hauhonselkään v. 1886

Kun suku sammuu – Hauhon Toppolan viisi viimeistä sukupolvea

Wiktor Engmanin hauta Hauhon hautausmaalla

Syylin sepät Hauhon kirkonkylässä